En Sık Görülen Kedi Hastalıkları ve Belirtileri

Kedi hastalıkları hakkında bilinmesi gerekenleri öğrenmek ister misiniz? Öyleyse kedinizde görülebilecek hastalıkları bilerek hareket etmenizi sağlayacak kedi hastalıkları ve belirtileri hakkında sizi bilgilendireceğiz. Eğer sıralayacağımız kedi hastalıklarının belirtileri hakkında ciddi şüpheleriniz varsa başta hayvan hastanesi Ankara, İstanbul, İzmir hizmetleri olmak üzere tüm şehirlerdeki veteriner hekim desteğinden yararlanmayı atlamayın.

Sık Görülen 5 Kedi Hastalığı ve Belirtileri

Sık Görülen 5 Kedi Hastalığı ve Belirtileri

Sizinle kedilerde görülen 5 kedi hastalığını ve belirtilerini paylaşacağız. Hadi başlayalım!

Fip Hastalığı

Yaygın kedi hastalıklarından biri, Feline coronavirus (FCoV) bilinen diğer adıyla ise Fip’tir.  Genellikle 2 yaşından küçük yavru kedilerde gözlemlenen bu hastalık,  bağırsaklarda bulunan coronavirüs etkeninin vücuda ulaşmasıyla peritonda sıvı birikmesine neden olur. Böylelikle bağışıklık sistemi zamanla çöker ve bazı belirtiler meydana gelir. Kedilerde FIP hastalığı belirtileri şu şekildedir:


●Yüksek ateş

●Halsizlik ve iştahsızlık

●Karın ve Göğüste Şişkinlik

●Solunum Güçlüğü ve Nefeste Hırıltı

●Göz Akıntısı ve Işığa Hassasiyet

●Denge Bozukluğu ve Nöbetler

●Nadiren İdrara Çıkma

●Kansızlık

●Stres


Bağışıklık sistemini tehdit eden FIP hastalığı tedavisi için virüsü yok etmeye ve bağışıklığı güçlendirmeye yönelik tedaviler uygulanır. Genel olarak tedavide antiviral ve anti inflamatuar ilaçlar kullanılır. Kedinizde gözlemlenebilecek FIP hastalığı ile ilgili detaylar için kedilerde fip hastalığı başlıklı yazıyla faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz.


 Kalp Kurdu

Kalp Kurdu

Sık görülen kedi hastalıklarından bir diğer ise enfeksiyon taşıyıcı sivrisineklerden bulaşan kalp kurdudur. Meraklı can dostlarımız kediler, sivrisinekler ile oynadıkları için bu hastalığa da yakalanma riskini taşırlar. Kalp kurdu hastalığı, sineklerin taşıdığı enfeksiyonlu kurtların kedi kalbine ulaşamadığından akciğerlere zarar vermesiyle kendini gösterir. Bağışıklık sistemini çökerten kedi kalp kurdu hastalığının belirtileri ise şöyledir:


●İştahsızlık ve kilo kaybı

●Solunumda güçlük

●Karında sıvı birikimi ve şişlik

●Düzensiz kalp atışları

●Uyuşukluk ve halsizlik

●Sık sık öksürme


Kalp kurdu hastalığı, sineklerin fazla olduğu bölgelerde kedileri en çok tehdit eden hastalıkların başında gelir. Bundan dolayı bu tür yerlerde yaşıyorsanız düzenli veteriner hekim kontrollerini aksatmamanız ve erken önlem almanız gerekir.


 İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Köpeklerde de sık görülen bir başka hastalık ise idrar yolu hastalıklarıdır. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu, fazla kilo ve diyabeti olan kediler başta olmak üzere hem erkek hem de dişi tüm kedilerde görülebilir. Nadiren tuvalete çıkma ve az idrar belirtisi ile kendini gösterir. Birden fazla kedinin bulunduğu ortamlarda ve hijyenik olmayan koşullarda enfeksiyon riski görülebilir. Ayrıca yaş, yanlış beslenme ve genital bölgedeki eksik hijyen temizliği, enfeksiyon riskini artırır. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun genel belirtileri şu şekildedir:


●Sık idrara çıkma veya nadiren idrara çıkma

●İdrar yaparken zorlanma

●İdrarda kan

●Genital bölgeyi fazla yalama

●Halsizlik ve iştah kaybı

●İdrar kokusunda değişiklik

●Kusma

●Fazla su içme

●Homurdanma ve ağlama

●Sık su tüketimi

Yukarıdaki belirtileri gözlemlediğinizde doğrudan veteriner hekime yönelmenizi öneririz.


 Kedi Gençlik Hastalığı

Kedi Gençlik Hastalığı

Köpeklerde de yaygın olarak görülen Feline Panlökopeni yani gençlik hastalığı, çoğunlukla 2-6 aylık aşılanmayan kedilerde görülür. Özellikle aşılanması ihmal edilen yavru sokak kedileri, gençlik hastalığı nedeniyle ölüm riskiyle karşılaşabilirler. Bu hastalık, FPV virüsü kaynaklı olup kediler arasında aşılama yapılamasından dolayı kediye bulaşır ve ölüm gibi ağır bir sonuca neden olur. Bu noktada hastalığın önüne geçerek erken müdahale etmek için muhakkak aşılama yapmak gerekir. Kedi gençlik hastalığının genel belirtileri de şöyledir:


●Kusma ve kanlı ishal

●Yüksek ateş

●Karın ağrısı

●Halsizlik ve depresyon

●Sıvı tüketiminde azalış ve deride kuruma

●Kusma

●Dengede zorluk

Kedi gençlik hastalığı, tedavisi en zor kedi hastalıklarından biridir. Hastalığı doğrudan önlemenin yolu aşılama olduğu için baktığınız kedi veya kedileri mutlaka aşılamanız gerektiğini unutmayın.


 Kuduz

Kuduz

Sık görülen bir diğer kedi hastalığı kuduz ise hem beyni hem de omuriliğini etkiler. Kedinin enfekte bir hayvan ile teması sonucu buluşan kuduz, diğer kedilere de bulaşma riskini beraberinde getirir. Kuduzun doğrudan bir tedavisi olmadığı için bunu aşılama yolu ile önlemek gerekir. Kuduz taşıyan kedilerin geliştirdiği semptomlar ise şu şekildedir:

●Sinirlilik hâli ve saldırgan hareketler

●Sık salya akması

●İştah kaybı ve zayıflık

●Yüksek ateş

●Felç durumu

●Ses çıkarmada güçlük

Özellikle sokak kedilerinde rastlanan bazı kedi hastalıkları için ilgili ekipler ile iletişime geçerek aşılama başlatmanız gerekir. Can dostlarımızı bu sayede koruyabilir ve o yüksek enerjileriyle karşılıklı sevgi içinde yaşamayı sürdürebiliriz.